De collectie Mediastudies

In de Universiteitsbibliotheek (UB, Singel 425) is een aantal FGw-collecties ondergebracht waaronder de collectie Mediastudies als onderdeel van de Bibliotheek Film-, Televisie- en Theaterwetenschap (FTTW). De collectie omvat circa 5.000 gedrukte boeken, een klein aantal papieren tijdschriften, videobanden en Dvd’s.

De collectievorming, gedrukt of elektronisch, richt zich op de aanschaf van wetenschappelijke publicaties over film, televisie en de (nieuwe) media die aansluiten op het onderwijs en onderzoek van Mediastudies. Deze werken zijn algemeen, historisch, theoretisch en filosofisch van karakter of ze behandelen specifieke auteurs, regisseurs, acteurs en producenten.

De boeken van Mediastudies staan in de studiezaal op de 3e etage in het E-gebouw (E 3.01). Ze worden op het onderwerp van de publicatie geplaatst, zo staat Afterlives : allegories of film and mortality in early Weimar Germany van Steve Choe uit 2014 in rubriek ’31.G’. Dit is een van de rubrieken van de Bibliotheek FTTW voor publicaties over de geschiedenis van de westerse film. ’31.G’ wordt gevolgd door een volg nummer voor de ordening van de boeken binnen deze rubriek. Het hele plaatsnummer voor Choe’s publicatie is: ’31.G.1′.

Mediastudies heeft enkele abonnementen op gedrukte publiekstijdschriften en populair wetenschappelijke titels. De oudere jaargangen staan in de kamers op de tweede etage van het C-gebouw gerangschikt op titel, de recente nummers liggen op de display. De video’s en DvD’s zijn geplaatst achter de Balie GW-UB in de studiezaal. Je kunt dit materiaal aanvragen en vervolgens afspelen in de zogenaamde viewingruimte.

Niet alleen de Bibliotheek FTTW bezit materiaal voor Mediastudies ook andere bibliotheken van de UvA schaffen belangrijke publicaties aan. Denk bijvoorbeeld aan de collectie van Culturele Studies of aan die van Communicatiewetenschap. En de UBA plaatst ouder maar mogelijk nog relevant gedrukt materiaal in een afgesloten magazijn in Amsterdam Zuid-Oost (UBM).

De fysieke publicaties vormen één poot van de collectie Mediastudies. De andere poot bestaat uit de elektronische informatiedragers. Het gaat niet alleen om e-books, e-tijdschriften en e-artikelen maar tevens om databases. Dit elektronische materiaal heeft uiteraard geen fysieke component. Het is te vinden via CatalogusPlus, de Catalogus van de UBA en, voor zover het belangrijke elektronische bestanden betreft, via de Database-selector.

Versie: augustus 2015